Solrosbröd (2 st)

Ingredienser
25 g färsk jäst
4,5 dl kallt vatten
1 msk brödsirap (eller den sirap man har)
2 tsk salt
4 dl rågsikt
7 dl vetemjöl special ( eller vanligt vetemjöl, helst Saltås)
1,5 dl solrosfrön

Tillagning
Lös jästen i dert kalla vattnet. Blanda i sirap, salt, rågsikt och vetemjöl. Arbeta ordentligt och blanda sen ner nästan alla solrosfrön, spara lite till garnering.

Jäs minst 40 min, gärna längre. Första jäsningen får gärna vara extra länge när man bakar med kall degvätska, det blir bättre smak på brödet då.

Baka ut till 2 avlånga bröd, pensla med vatten och strö på solrosfrön. Jäs 30-40 min till dubbel storlek. OBS! Jäs inte för länge denna gång, då flyter bröden ut och blir platta.

Snitta bröden och grädda i 225° i nedre delen av ugnen, ca 25 min.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar