Vegetarisk gryta med ugali

Det här är en jättegod gryta som serveras med ugali som tillagas mycket i det östafrikanska köket. Recepten räcker för 4 personer.

Recept på Ugali

Ingredienser
3 dl majsgryn (polentagryn) och/eller
3 dl mannagryn
12 dl vatten
salt
Tillagning
Koka upp vatten och salt. Häll i majsgrynen och mannagrynen under vispning lite i taget, så att det inte klumpar sig.
Tag av kastrullen från plattan och låt gröten stå och tjockna ca 10-15 min. När den är klar ska den vara mycket tjock, nästan lite klistrig. Tillsätt mer kokande vatten om den är för tjock. Rör den fluffig.
Serveras till fisk-, kött- el grönsaksgrytor. I Afrika tar man en bit av gröten med fingrarna och doppar i såsen/grytan.

Recept på gryta

Ingredienser
3 dl röda linser (torrvara)
3 dl vatten
1 burk (à 400 g) krossade tomater
1 burk (à 425 g) skivade champinjoner
2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
3 msk veg olja
1½ dl crème fraiche
1 tsk socker
1 tsk paprikapulver
1 tsk mald koriander
½ tsk chilipeppar
Tillagning
Skala och hacka löken fint. Hetta upp olja i en kastrull el stekgryta. Lägg i lök, pressad vitlök, socker samt alla kryddor. Låt fräsa i ett par minuter tills löken är mjuk.
Tillsätt linser, tomatkross och vatten. Låt koka ca 15 min. Rör slutligen ner crème fraiche och champinjoner (häll först av spadet från svampen). Låt allt bli varmt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar