Recept: Mormors kyckling i lergryta

Recept på en mumsig kyckliggryta som lagas enkelt i lergrytan. Förbered i god tid eftersom grytan ska stå i ugnen hela 90 minuter.

Ingredienser
• Kyckling, halvor eller delar i valfri vikt
• Äpplen, 2 st eller fler, i bitar.
• Katrinplommon, minst två nävar fulla.
• Morötter, skivade
• Persilja
(Ju mer ”fyllning”, desto godare smak.)
• Salt
• Vitpeppar

Tillagning
1. Sätt lergrytan i blöt i 15 – 20 minuter.
2. Häll en msk (högst) olja eller smör i botten på grytan.
3. Torka kycklingdelarna noggrant med hushållspapper.
4. Salta och peppra.
5. Varva alltsammans och sätt in grytan på nedersta falsen i kall ugn.
6. Sätt ugnen på 220 grader i ca 90 minuter.

Om man vill att skinnet ska bli sprött och få mer färg, kan man ta av locket ett par minuter på slutet och höja ställa in på grill- eller övervärme.

Tips
Man kan också lägga skivad potatis i botten på grytan, så tar den åt sig av den goda smaken och hela måltiden blir färdig samtidigt.

Kyl ned skyn som bildats och sila bort fettet. Används tillsammans med lite vetemjöl eller annan redning, kaffegrädde och eventuellt mer vätska. Smaksätt med en tsk socker, salt och vitpeppar. Häll i lite sockerkulör för att få brun färg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar